2015. június 16., kedd

Sivatagi rózsafa és az első kálám

Sziasztok!

Mivel nincs sok időm horgolni kötögetni, találtam egy másik igencsak kedves hobbit. Persze ez nem azt jelenti, hogy a kötést, horgolást abbahagyom, csak kellett valami ami nem annyira időigényes részemről és ugyanolyan szép eredményeket hoz :)


Szóval belekezdtem a növénygondozás rejtelmeibe. Az egész ott kezdődött, hogy még télen vettem egy kálagumót. Gondoltam kipróbálom hátha bejön. És szerencsém is volt, a múlt héten meghozta első virágát. Szóval most nagy az öröm :D

Így nézett ki a múlthéten, már látszik a virág, mondjuk kicsit befogta a levelet is :D

És így nézett ki tegnap
Mennyit tudnak nőni egy hét alatt az meglepő.

A kála témát lezárva kaptam múlt héten egy kis növénykét. Egy bácsi árulta a Tesco külső során egy kis asztalon. Az asztal egyik fele tele volt kaktuszokkal a másik fele meg fás szárú virágzó növényekkel. Ezek a fás szárúak egyből megfogták a tekintetem mivel különleges volt a törzsük, ami különleges az pedig kell. De nem szeretek olyan növényt venni amit már valaki felnevelt, nem azért mert drága, hanem mert jó magunktól kitalálni mit is szeretnek a növények. Meg ha még csak egy kis növénykét pusztítunk el csak nem fáj annyira, mintha már egy kifejlett virágot. Szóval ez a fás szárú valami volt a sivatagi rózsafa. Zoli egyből mondta menjünk nézzük meg. Mikor odamentünk láttuk hogy voltak kis valamik mert nem tudom másképp megfogalmazni egy szár pár levéllel a tetején :D Na ez volt a fél éves sivatagi rózsafa :D pár száz forintért árulta a bácsi mondta is zoli hogy vegyünk egyet, majd felnevelem. Érdeklődtem, hogy milyen földet szeret meg persze milyen klímát, mert ugye nem minden kaktusz bírja a meleget :D Mint megtudtam jó vízáteresztőképességű talaj kell neki és a tűző napot imádja. Megvettük hazahoztam. Jött a kérdés hogy hova tegyem. A teraszt gondoltam neki megfelelőnek be is raktam a többi kis kaktusz közé (amit köszönök szépen Icusnak). A lényeget meg kihagytam :D Így néz ki a drága a régi helyén:


Igen középen az a nyurga kis valami a sivatagi rózsafa :D


Aztán rájöttem, hogy a terasz mégse lesz jó hely neki mert nagyon árnyékos. Úgyhogy kiraktam az egyik asztalra, amit egész nap ér a nap :D De csaltam is egy kicsit mert az új helyével együtt kapott egy házi készítésü kis "üvegházat". Elvileg így még melegebb van neki még szebben fog nőni. Amit sajnos a következő pár napban nem tudok prezentálni, mivel sikeresen lehűlt a levegő és a nap is elbújt. De meg tudom mutatni a kicsit az új helyén :)


Az érdekessége már ez alatt a fél hét alatt is látszik, ha ki tudjuk szűrni a két literes üvegből. Nem azért ilyen ferde, mert leesett valamerre, hanem a napfény hatására ennyire mozog. Több helyen is olvastam, hogy ez a növény így alakítja ki különleges törzsét. Kíváncsi leszek a végeredményre :)

De nem csak én vállalkoztam ilyen nehéz feladatra. Öcsém egyfajta kaktuszgyűjtő, habár ez nem katusz, de egy bérházban meleget szerető növénynek jó esélye van a túlélésre így ő is megpróbálkozik vele :D

Ha kíváncsiak vagytok, hogy néznek ki már virágzó fás állapotukban itt meg tudjátok nézni :)

1 megjegyzés: