2012. október 24., szerda

Hajócsipke

Ma egészen nagy fába vágtam a fejszém. Olyan technikát próbálok elsajátítani, amit a családban senki sem tud, és így nem maradt más segítségnek mint korunk legnagyobb vívmánya az internet. Ez szép és jó is csak az a probléma, hogy egy-két magyar oldalon kívül sehol sem találok segítséget, kivéve persze az angol oldalakat. Ilyenkor áldom én az alsós tanárnőmet, hogy angol csoportba osztott be és nem németbe. (mert persze nekem már kiskoromban minden mindegy volt :P)
Na most a hajócska megvételét megelőzte egy kis kutatómunka. Ez úgy nézett ki, hogy a hosszúhétvégét Zolinál töltöttem és ha nem volt semmi tennivaló, akkor leültem a laptop elé és nézelődtem. Szerencsére sok letölthető könyv is akad a témában, persze angolul, de van egy nagyon jó holnap, ami téyleg nagy segítséget nyújt a kezdőknek.
Na de mégis mivel kezdtem én el kínlódni ez itt a nagy kérdés. Az oké, hogy hajócsipke, de szerintem ez senkinek sem mond túl sokat. Ezt  a technikát vagy az angolok, vagy a franciák vagy valakik, ez senki számára nem tiszta találták ki. A közismertebb neve frivolitás, de ha angolul akarunk keresni dolgokat akkor a tatting szócskával érdemes kínlódni. Na most a hajócska nem néz ki máshogy, mint így :

 Igen, mint látjátok több fajta van, itt csak kettő van feltüntetve. Ez a kis szerkezet lehet fa, műanyag, horgolótűvel és nélküle, valamint van egy olyan is ami műanyag, csak van egy kis hegyecske a végén horgolótű helyett. A horgolótűre majd összekapcsolásokkor lesz inkább szükség. Vagyis én még csak ott láttam biztos van más szerepe is. De persze nem csak hajócskával lehet ezt csinálni, van tűs és horgolótűs változata is.
Mivel én is most kezdem ezért még nem nagyon tudok kész munkákat mutatni, de minél hamarabb megpróbálok. Addig viszont aki kedvet kapott ehhez a technikához azoknak ajánlom figyelmébe Anton oldalát, ami minden kezdő álma.
Persze ha valaki kíváncsi, hogy mégis mi sül ki mindebből, annak ajánlom figyelmébe a Google képnézegetőt :P Ugyanis a szerőzi jogok védelme miatt nem akarok minden gyönyörű képet egyesével bemásolgatni tulajdonossal együtt. (nah jó kicsit csaltam, ha kíváncsiak vagytok a képekre, csak a google-re kell rákattintani :P)

4 megjegyzés:

 1. Szia!

  Örülök hogy belevágsz.
  Kicsit pontosítanék. Nincs horgolótűs változat frivolitásból. Van hajócskával, és tűvel készíthető változat. Mindkettőhöz szükség van horgolótűre az összekapcsoláshoz (vagy a hajócska elején lévő "csőr" is helyettesítheti), de tisztán horgolótűs nincs.

  Köszönöm az oldalamra mutató hivatkozást.

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm a segítséget, akkor feladom a horgolótű keresését :)

  VálaszTörlés
 3. Én is pontosítanék!:)
  Szia Laci!
  Létezik horgolótűs változat, de nem próbáltam.
  Pedig kaptam is egy ilyet ajándékba!
  http://kincsestar.hu/webshop/csipkes-webbolt/frivolitas-kellekek.html

  VálaszTörlés
 4. igen én is tudom hogy létezik olyan amit horgolótűvel kell. én most a hajócskásat próbálom :D

  VálaszTörlés